Trondheimsbedrift dumper prisene med ingeniører fra Bosnia

Sponset sak: Smed Engineering på Flatåsen leverer ingeniører til "asiatiske priser" Det har gjort dem til gasellebedrift to år på rad: – Våre ingeniører i Bosnia stiller i samme klasse som de aller beste her i Norge, sier Moen.

Bedriften tilbyr europeiske ingeniører til det norske og internasjonale markedet. Kundene får totalløsninger til en betydelig lavere pris enn norsk markedspris.

– Vi skal gjøre våre kunder konkurransedyktige ved at de kjøper delproduksjon av oss, sier Per Johan Moen Aas, direktør i Smed Engineering.

Våre ingeniører i Bosnia stiller i samme klasse som de aller beste her i Norge

Kun seks ansatte sitter på salgskontorene i Trondheim, mens resten av staben arbeider i Sarajevo og Mostar i Bosnia Herzegovina

– Våre ingeniører i Bosnia stiller i samme klasse som de aller beste her i Norge, sier Moen.

Disse ingeniørene utfører arbeid for skandinaviske virksomheter. Alt ingeniørarbeid utføres i sin helhet i Bosnia, og ingeniørene jobber selvstendig i et meget kreativt miljø, ifølge Moen Aas.

– Ingeniørene er selvstendige og ansvarlige med høy faglig kvalitet. Det betyr mindre styring og tidsbruk for kunden, sier Moen Aas.

Smed har satset mye på gode designprogrammer tilpasset kundens egne programvarer. Også innen grønn energi har de satset stort.

Direktør Moen Aas reiser nedover til sine ansatte i Bosnia i én uke hver måned, og hans ansatte kommer jevnlig til Norge for å lære. Slik knyttes tette bånd og et godt samarbeidsklima.

Alt tilpasses kunden

– Kunden kan gjerne gi oss en tegning av ønsket produkt, eller bruke en av våre ingeniører fra starten av. Ingen ordre er for liten, ingen for stor.

Kunden kan bestille en aksling, boretårn, oljetank, produksjonslinje til fiskeindustri, heisekran, eller sorteringsmekanikk til avfallsindustrien.

Alt som kan lages av metall, kan vi produsere. Vi leverer deretter på døra til kunden, med våre egne biler som går fra Bosnia og følger ruter gjennom hele Norge, hver fjortende dag, sier Moen Aas.

Tanken er å skreddersy leveransen for kunden, slik at kunden selv slipper å bruke mye tid på ordren.

– Vi tilpasser transporten etter kundenes ønsker, både med spesialtransporter,- og våre egne kjøreruter som leverer i Norge og Sverige, sier Moen Aas.

Når prisene er lavere enn hos mange av konkurrentene, vinner Smed terreng i markedet.

Kundene får oppdateringer av prosessen ukentlig, og har egne folk som kontrollerer, utsteder sertifikater, og tilbyr mange andre tjenester kunden normalt sett måtte kunne hente et annet sted.

Smed Engineering leverer til mange grener innen industrien, men har spesialisert seg mot maritim industri, grønn energi, og oppdrettsbransjen.

Noe produseres i Kroatia og Serbia, men mesteparten produseres i Bosnia.

Kulturoverføring

Ingeniørteamet har en kjønnsnøytral sammensetning fra flere nasjonaliteter. I toppledelsen har Smed valgt å ansette kvinner. Det er ikke like vanlig i Bosnia som i Norge.

– Ved å gjøre dette har vi overført nordisk bedriftskultur til Bosnia slik at vi kan jobbe på samme plattform. Da unngår vi kulturelle utfordringer, og våre kvinnelige ledere er profesjonelle, topp motiverte, og omstillingsdyktige. I tillegg snakker flere av dem norsk, sier Moen.

Moen Aas forteller at de har lykkes med å skape trygghet på arbeidsplassen ved å innføre det nordiske systemet, som betaler seg i lojale arbeidstakere.

– Vårt konsept er unikt, jeg kjenner ikke til noen annen bedrift i Norge som driver slik vi gjør, sier Moen Aas.