Trøndersk innovatør slår to fluer i en smekk: Takstein med solceller!

Sponset sak: Orkla Elektronikk lanserer takstein med solceller.

– Dette er en ny ting i Norge, som sparer kundene for penger allerede fra tekkingen av taket. Solcellepanelene vi leverer, er nemlig takstein i tillegg. Dermed blir det to fluer i en smekk, sier Karstein Lomundal i Orkla Elektronikk

Takstein

– Solcellene fungerer også som tekking av taket på vanlig måte. Dermed slipper man den ekstra monteringen av solcellepaneler som man ellers ville fått. Dessuten blir dette et utseende som glir mer naturlig inn blant andre tak i et villastrøk, slik at man også får en gevinst rent visuelt. Alle solcellepaneler er jo ellers lett synlige, i og med at de monteres oppå taktekkingen, slår han fast.

– I Norge kan det jo være ganske værhardt, spesielt i områder der man har hytter, som for eksempel på fjellet og i havgapet. Hvordan fungerer disse steinene i et slikt miljø?

– Overhodet ikke noe problem. Solcelletaksteinene er satt sammen av solcellepaneler og takstein. Solcellepanelene er på vanlig måte laget av silisium, mens taksteindelen er laget av et keramisk komposittmateriale. Det gjør dem meget værbestandige og solide.

– Jeg kom i kontakt med produsenten gjennom Innovasjon Norge sitt kontor i Shanghai, og har derfor kunnet velge meg ut høykvalitetsprodukter. Man skal  være klar over at produkter fabrikkert i Europa overhodet ikke er noen garanti for høyere kvalitet enn fra andre verdensdeler. Jeg har selv testet ut solcelleprodukter laget i Østerrike, som jeg fant ikke holdt riktig kvalitet. Mye sprekking og problemer ble resultatet. Derfor ville jeg sikre meg at kundene våre får topp kvalitet, og det er jeg stolt over å kunne si at de får, sier han med et smil.

CE-godkjent

-I Europa skal man forresten ha et CE-sertifikat for slike produkter for at de skal være godkjente, og det har nemlig disse solcellepanelene. Vi hadde stand på «Bygg Reis Deg», og fikk veldig positiv respons. Faktisk var det et taktekkerfirma som påviste at kvaliteten på ledninger og andre sider ved panelene var enda bedre enn jeg hadde hatt fokus på tidligere. Så det ble en veldig positiv opplevelse for oss. Og folk var veldig nysgjerrige på disse produktene, nettopp fordi at man også utseendemessig oppnår en gevinst, sier han fornøyd.

Han understreker også at måten disse panelene er produsert på, gjør at de både er mer robuste og fungerer bedre enn mange av konkurrentene.

I grunnen synes han ikke at produktene har så mange konkurrenter her i landet, fordi både monteringen og utseendet er så annerledes. Det er mange sider ved dette, blant annet faren for brekkasje, som er mye mindre enn ved vanlig takstein.

– Taktekkere vi har hatt kontakt med, er overrasket over at våre produkter ikke har noen brekkasje i det hele tatt, fra de blir sendt fra Kina og til de ligger ferdig montert på tak. På vårt demonstrasjonstak la vi 1.720 takstein uten at en eneste brakk i stykker, forteller han.

– Hva med virkningen? Gir de energi også i vinterhalvåret?

– Det gjør de. Når det er sagt, krever det jo såklart lys for at de skal produsere strøm. Og dersom det kommer for mye snø på dem, så vil de ikke fungere. Men det er jo ikke en funksjon med akkurat disse panelene. Når det er sagt, er det jo stadig mindre snø her i landet, og den ligger kortere i de fleste områder. Så på den måten har kanskje klimaendringene slått positivt ut når det gjelder selve energiproduksjonen via solceller. Både vanlige villaer og hytter vil ha stor nytte av slike paneler, og være både miljøriktige og økonomiske for dem som bruker dem. Og når man i tillegg kan spare penger allerede fra monteringen, blir det et hyggelig regnestykke for dem som velger denne løsningen, sier han til slutt.